söndag 10 januari 2016

När det är kallt utomhus...

Visst är det lite förvånansvärt att man varje år blir en aning överraskad då vintern sätter i på riktigt. Det borde ju i och för sig inte vara någon överraskning att temperaturen ibland kan sjunka ner till -30°C i januari i södra Finland. Det är i dessa tider som vi, som bor i lite äldre hus får vänja oss vid några enkla specialarrangemang. 
Det hus vi bor i är byggt 1906 och har sedan dess i några repriser genomgått olika renoveringar bland annat på grund av ökade bekvämlighetskrav. Första WC’n installerades redan 1940 och badrum byggdes in 1985. I samma veva monterades de första elektriska värmeelementen som sedan mera byttes ut till oljefyllda dito för nästan 10 år sedan. Vid den senaste renoveringen murades också köksspisen om eftersom den var i ganska dåligt skick.
Det som dock är mer eller mindre original i klimatskalet är timmerstommen, golven och största delen av alla fönster.

Det varierar förstås med åren, men i stora drag brukar vi kunna stänga av värmeelementen i maj månad och är hösten mild, så kan det gå in i advent förrän vi kopplar på dem igen. Utöver köksspisen har vi tre murade eldstäder i bruk, varav två är klassiska plåtugnar och en är en murad hörnspis.
Specialarrangemangen vid dessa köldknäppar består främst av att förhindra drag från verandadörren som också är original och så gäller det att ha varma kläder redo då man stiger upp på morgonen.

På grund av mitt intresse för naturen och byggteknik, så har jag för något år sedan införskaffat en sk. logger som registrerar temperatur och luftfuktighet. Denna logger är en ganska rolig ”leksak” under perioder som den nu avtagande köldknäppen. Man kan placera ut den på olika ställen i huset för att sedan iaktta bl.a. temperatursvängningarna. Här följer en grafik, som beskriver temperaturen och luftfuktigheten på vårt matbord i köket mellan 7.1 och 8.1 på kvällen. Det ljusblåa vertikala sträcket visar tidpunkten då temperaturen var som lägst, nämligen kl. 07.03 på morgonen. Temperaturen utomhus var -27°C och på köksbordet var det +13,5°C. Den röda grafen visar temperaturen, medan den gula anger luftfuktigheten.


Det går ganska bra att avläsa när ljusen på bordet eller taklampan släckts och på fuktkurvan ser man bra när det har tillretts något som avger fukt eller när diskmaskinen blivit färdig och luckan öppnats - för tidigt.

För oss och många av våra vänner, som också bor i gamla hus är det här med temperatursvängningar och kyliga mornar inomhus inget problem. Man vänjer sig vid det och anpassar sig därefter.
Det som jag dock inte kan låta bli att bli förvånad över är att förespråkare för modern byggteknik målar upp en tillvaro, som tycks utgå ifrån att temperaturen inomhus måste kunna var konstant oberoende av väderleken utanför. För att uppnå detta tillstånd tätas och isoleras klimatskalen in absurdum och dessutom utrustas byggnaderna med teknik, som är beroende av extern energi.  
Husen byggs utgående från att de skall klara av att hålla en innertemperatur på +21°C vid -30°C utomhus. Det faktum att det enbart är en handfull dagar per år som temperaturen sjunker till -30°C tycks vara irrelevant i sammanhanget.


Största delen av året är isoleringen och tekniken främst en kostnadsdryg belastning som ofta kan medföra risker för fuktproblem i konstruktionerna...