torsdag 15 oktober 2015

Vad var det jag sa?...

Det är ytterst beklagligt och sorgligt att kunna uttrycka de kända orden "vad var det jag sa'?".
Det gäller Finnby gamla skola i Borgå, som sanerades och byggdes om till daghem för snart två år sedan.
Det usprungliga dagiset i Finnby tömdes p.g.a. inneluftsproblem och grupperna flyttade till tillfälliga utrymmen. För ca 2,5 år sedan, i april 2013, kom beskedet att den gamla ur bruk tagna skolan i Finnby skall byggas om och utvidgas för daghemsbruk. Offerttävlingen hade vunnits av en regional aktör och det vinnande företaget offererade jobbet för € 1.228.000,- enligt lokalpressen.
Resten om saneringsepisoden kan du läsa i blogginlägget "Offentlig debatt" HÄR 

Katastrofen ett faktum

Slutsumman för saneringen och utvidgningen blev ca. € 2.500.000,-, d.v.s. dubbelt så mycket som ursprungligen offererat, politiskt godkänt och budgeterat och man lyckades med konststycket som jag befarade i min insändare - idag står man inför inneluftsundersökningar p.g.a. att främst personalen får symptom som är typiska för personer utsatta för byggnader med inneluftsproblem - d.v.s. sjuka byggnader.

Man har med andra ord även här lyckats förstöra en frisk byggnad för en hutlös summa pengar och den slutgiltiga räkningen för kalaset känner ingen till ännu.
Går det som det har gått på olika ställen i landet, så satsar man desperat under några års tid många 100.000-tals euro på att åtgärda sina misstag. Till sist säljer man byggnaden för ca. € 500.000,- åt någon privat som sätter byggnaden i skick.

Hur länge kan det få hålla på så här då det gäller offentliga byggnader som finansieras med skattemedel?